Makfen makine olarak anahtar teslim reaktör blender mikser hammadde stok tankları alüminyum paslanmaz silo imalatı tesis kurulum hizmetleri sunmaktayız.

Akrilik Reçineler

Akrilik bileşikler, sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yağların genel adıdır. Kullanılan akrilikten, bileşiğin türüne ve prosesin şartlarına bağ

Akrilik bileÅŸikler, sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yaÄŸların genel adıdır. Kullanılan akrilikten, bileÅŸiÄŸin türüne ve prosesin ÅŸartlarına baÄŸlı olarak, sert ve saydam, yumuÅŸak ve esnek katılar veya yapışkan, koyu kıvamlı sıvı ürünler elde edilebilir. Kalıplanmış yapı malzemeleri, optik gereçler, mücevherat, yapıştırıcılar, kaplama malzemeleri ve dokuma elyafı gibi çeÅŸitli bileÅŸiklerin hammaddesi akrilik bileÅŸiklerdir. Mesela orlon ve akrilan akrilik ipliklerin, pleksiglas da cam benzeri akrilik maddelerin ticari adıdır.

Poliakrilik adıyla bilinen polimerler ailesinin temel üyeleri akrilik ve metakrilik asitlerdir. Bu asitlerin metil esterleri, peroksit katalizörler eÅŸliÄŸinde kolayca polimerleÅŸir.
Renk ve parlaklık dayanımı, alkali ve oksidasyon dayanımı, sertlik, yapışma ve baÄŸlama saÄŸlamlığı ve film ömrü gibi özellikleri süper olarak nitelendirilen ve kaplama formülleri arasında seçkin bir yeri olan reçinelerdir. Genellikle, akrilik asit, metakrilik asit, akrilonitril ve bunların copolimerlerinin esterlerini içeren akrilik asitlerin türevlerinin polimerizasyonu sonucu oluÅŸan reçinelerdir. Akrilat reçineler olarak da bilinirler.

Akrilik Asit :

CH2=CHCOOH formülü ile gösterilen organik bir asit olup propenoik asit de denir. Sanayide, asetilen ve karbon monoksitle suyun nikel katalizör eÅŸliÄŸinde tepkimesi veya akrilonitril bileÅŸiklerinin hidrolizi ile elde edilir. Polimerlerin üretiminde baÅŸlangıç maddesidir.

Akrilik Esaslı Boya:

Polivinil asetat veya akrilik reçineler gibi sentetik baÄŸlayıcılar ile yapılan su ile inceltilen sentetik boyalardır. Belirli özellikler katmak veya maliyeti düÅŸürmek için boyaya katılan diÄŸer baÄŸlayıcılar ise, stiren, epoksi ve polivinil asetattır. Akrilik çabuk kuruyabilen, düzgün akan, su ile kolaylıkla temizlenebilen ve boya maddelerine kolay karışabilen bir maddedir. Hem sulu boyanın saydam parlaklığını, hem de yaÄŸlı boyanın kıvamını verir. Isı ve diÄŸer bozucu etkilere karşı yaÄŸlıboyadan daha dayanıklıdır.

Akrilik Esaslı Boya tarifleri aşağıdaki gibidir.

(1)Esas olarak aqua ortam içerisinde polimerik maddenin sabit dispersiyonu.
(2) Plastik veya reçinenin, doÄŸal veya sentetik su içerisinde dispersiyonu; sentetik, emülsiyon polimerizasyonu ile yapılır. (Dikkat edilmesi gereken husus, polimerizasyondan sonra akrilik esaslı boya su içerisinde dağılmış katıdır, bu yüzden emülsiyon deÄŸildir. Boya endüstrisinde akrilik esaslı boya ve emülsiyon benzer kullanılır.)

Yüksek performanslı akrilik esaslı boyalar %100 akrilik reçine içerirler.

%100 Akrilik Esaslı Boya: BaÄŸlayıcı olarak sadece akrilik reçine kullanılmış su ile inceltilen boyalardır. Genel olarak çok kaliteli akrilik esaslı boyalar farklı birçok mimari kaplama için kullanılır, %100 Akrilik esaslı boyalar, süper aderans, uzun süreli esneklik, nefes alabilirlik, alkali dayanımı, sertlik, ve parlaklık dayanımına sahiptirler.

Alkit Reçineleri

Genellikle örtü boyaları olarak kullanılabilecek ürünler veren, yaÄŸ ve yaÄŸ asitleri ile poliasit ve poliollerin kondensasyon ürünü polimerlerdir.

1927'den itibaren kuruyan yaÄŸların yaÄŸ asitleri ile üretilen alkitlerin havada kuruyarak dayanıklı filmler verdiÄŸi tespit edilmiÅŸ ve sınai uygulama gittikçe geliÅŸerek alkit reçineleri bugünkü önemli yerini almıştır.

Alkit reçinelerinin sınıflandırılmasında bünyenin önemli bir bölümünü yaÄŸ veya yaÄŸ asidi teÅŸkil ettiÄŸine göre, yaÄŸ yüzdesi bir kıstas olarak kullanılmaktadır. Mesela % 35-45 arası az, % 46-55 arası orta, % 56-70 arası çok ve % 70'in üzeri çok fazla yaÄŸlı tipler olarak sınıflandırılabilir.

Alkit üretim prosesleri:

1)YaÄŸ asidi metodu: YaÄŸ asitleri, polihidrik alkol ve dibazik asit toplam ÅŸarjı 210-250 °C' ye ısıtılıp bu sıcaklıkta istenilen özelliklere eriÅŸene kadar tutulur. EÄŸer polihidrik alkol ve dibazik asit, yaÄŸ asidi ilavesinden önce ısıtılırsa, ÅŸiddetli bir viskozite artışı olur. Ürünün molekül tartısı deÄŸiÅŸimi çok geniÅŸ seyreder. Ayrıca kurutucu ilavesinden sonra stabilliÄŸi düÅŸük olur ve film halinde de yüzeyde erken kuruma görülür.

2) YaÄŸ asidi metodu: YaÄŸ asitleri yaÄŸ, poliol ve dibazik asit yine 210-250 °C' ye ısıtılıp bu sıcaklıkta istenilen özelliklere eriÅŸilinceye kadar tutulur. Monogliserid metoduna oranla üst kısmı çabuk, iç kısımları yavaÅŸ yavaÅŸ kuruyan filmler elde edilir. Ayrıca reaksiyon esnasında kısmi gellenme tehlikesi mevcuttur.

3) YaÄŸla seyreltme metodu: DiÄŸer metodlardan biriyle hazırlanmış alkide yüksek sıcaklıkta yaÄŸ ilavesiyle gerçekleÅŸtirilir. Ürünün fırça ile sürülmeye yatkınlığını yükseltir. Fakat filmler yumuÅŸak ve dayanıksızdır. Renk de çabuk bozulur.

4) Alkoliz veya monogliserid metodu: Önce yaÄŸ ile çoÄŸunlukla gliserin bazen de diÄŸer bir poliol ile kısmi eterler hazırlanır. Geriye kalan hidroksil grupları da sonradan dibazik asitle reaksiyona sokulur. Ä°lk kademe katalizörsüz olarak ancak 280°C civarında veya katalizörle 230-240°C civarında gerçekleÅŸtirilir. Ä°lk kademenin tamamlandığı, yağın metanolde çözünmemesine karşılık, meydana gelen monogliseridin, hacminin iki katı metanolde çözünmesinden anlaşılır. Bundan sonra sıcaklık 200°C civarına düÅŸürülüp, dibazik asit ve bazen de bir miktar daha poliol ilave edilip, sıcaklık 230-250°C' ye yükseltilir. Ürün istenilen özelliklere eriÅŸene kadar bu sıcaklıklarda tutulur.

Ä°malatı etkileyen faktörler:

Ä°malatı etkileyen faktörler arasında hammaddeler, ana reaksiyonlar, ilave sırası, karıştırma hızı ve vasıtaları, reaksiyon sıcaklığı ve ortamı ile katalizörler sayılabilir.

Hammaddeler baÅŸlıca polibazik asitler, polihidrik alkoller ve yaÄŸ asitleridir. Polibazik veya daha doÄŸrusu dibazik asitler arasında en çok kullanılanları aromatik asitlerden ftalik asit izomerleri ve baÅŸlıca ftal anhidrittir. Doymamış maleik anhidrit ve fumarik asit de önemlidir. Alifatik asitlerin karboksil grupları arasındaki karbon zincirinin uzunluÄŸu oranında gliserinle yumuÅŸak ürünler vermesine karşılık, böyle bir zincire sahip olmayan moleik asit ve karboksil gruplarının benzen halkasına sıkı baÄŸlı ve pozisyon deÄŸiÅŸtirme imkanından mahrum olduÄŸu ftalik asit izomerleri sert ve kırılgan reçineler vermektedir. Alkit reçinelerinin en mühim monobazik maddesi ise yaÄŸ asitleridir. Bunların hemen hepsi bitkisel yaÄŸlardan yani gliseritlerinden elde edilirler. En önemlileri stearik, oleik, linol, linolen, oleostearik, risinol ve dehitrate risinol olan yaÄŸ asitleridir.

Alkitlere ilave edilen kurutucular, yaÄŸda çözünebilen, Co, Mn, Zn ve Pb vs. tuzlarıdır. Genellikle % 0,1- %1 oranında ilave edilirler.

PaylaÅŸ :

Makfen makine olarak anahtar teslim reaktör blender mikser hammadde stok tankları alüminyum paslanmaz silo imalatı tesis kurulum hizmetleri sunmaktayız.
Makfen ® Copyright 2021. All rights reserved.
Makfen makine olarak anahtar teslim reaktör blender mikser hammadde stok tankları alüminyum paslanmaz silo imalatı tesis kurulum hizmetleri sunmaktayız.Makfen makine olarak anahtar teslim reaktör blender mikser hammadde stok tankları alüminyum paslanmaz silo imalatı tesis kurulum hizmetleri sunmaktayız.